3 ínycsiklandó boros recept – előétel * főétel * desszert

A bor fogyasztása évszázatok óta töretlen, millióan rajonganak érte, és aki nem csak kortyolni szereti ezt az illatos, aromás nedűt az biztosan kipróbálja az alábbi receptek egyikét.
Vörösboros pirítós parmezán fagyival – Káprázatosan ízletes előétel

 

Hozzávalók:

1 csésze (200-250ml) reszelt parmezán

1,5 csésze főző tejszín

csipetnyi fűszerpaprika

250 ml (1 csésze) balzsamecet

1 bagett

125 ml (fél csésze) vörösbor

Olívaolaj

1-2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

  1. Tégy vizet fel forrni egy nagyobb tálba, egy másikba a parmezánt, a tejszínt és a paprikát lazán keverd össze, helyezt a forrásban lévő víz fölé. Fűszerezd, és addig keverd, amíg a parmezán elolvad, majd finom lyukú szűrőn nyomd át. A kapott masszát tedd egy éjszakára a fagyasztóba.
  2. Az ecetet addig forrald, amíg a felére redukálódik, majd ezt is hűtsd le.
  3. A sütőt melegítsd elő 170°C-ra. A bagettet – de választhatsz kenyeret is – szeleteld fel, locsold meg vörösborral és az olívaolajjal. Helyezd egymás mellé a tepsire és süsd aranybarnára. Még melegen dörzsöld be foghagymával. Hagyd ezt is kihűlni.
  4. Mikor már nem forró a pirított bagett és az ecetes redukció is kihűlt, minden készen áll a tálaláshoz.

Tálalás:

A pirítósok tetejére helyezz egy-egy gombóc parmezán fagyit, locsolj rá az ecetes szószból, majd díszítd kedvedre.

Vörösboros kérgezett T-bone steak gombával – Előkelő főétel

 

Hozzávalók:

800g-1kg T-bone steak szelet

2 evőkanál extra szűz olívaolaj

30g sótlan vaj

3 gerezd fokhagyma

6 szál kakukkfű

150g gombafejek

1 csésze (250 ml) vörösbor

Elkészítés:

  1. A sütőt 200°C-ra melegítsd elő.
  2. Egy nagyobb serpenyőt hevíts fel erős lángon. Ad hozzá az olajat, majd a jól befűszerezett steak mindkét oldalát pirítsd le alaposan, add hozzá a vajat, a foghagymát és a kakukkfűvet, így kérgezd még egy kicsit
  3. Mikor már a hús jó pirosra sült vedd ki, a fűszeres vajhoz dobd hozzá a gombát és öntsd nyakon a vörösborral. Forrald 3-4 percig..
  4. A húst helyezd vissza a serpenyőbe és mehet az előmelegített sütőbe még 5-6 percig sülni.

Tálalás:

A forró serpenyőből helyezd át egy tálaló tálcára, vágd meg a húst és a vele sült gombával kínáld

Olasz tejpuding vörösboros körtével – Méltó desszertje egy őszi menünek

 

Hozzávalók:

1 l tej

1 vaníliarúd

300ml tejszín

1 teáskanál reszelt szerecsendió

2db egész tojás, és 6db sárgája

185g porcukor

2 evőkanál liszt

Vörösboros körtéhez

1 vaníliarúd

700ml vörösbor

220g porcukor

1db egész fahéjdarab, és 1db babérlevél

1 nagyobb narancs héja és leve

8db kis körte

Elkészítés:

  1. Kezdd a körtékkel! Ehhez tedd egy serpenyőbe a vaníliát, a bort, a cukrot, a fahéjat, a babérlevelet, a narancs reszelt héját és a levét. Alacsony lángon kavargasd, amíg a cukor feloldódik. Helyezd bele a körtéket és főzd őket puhára.
  2. Mikor a körték már jól átpárolódtak, vedd ki, és főzd sziruposra a maradt levet. Majd hűtsd le.
  3. A tejpudinghoz keverd össze a tejet, a vaníliarúdból kikapart magokkal, a tejszínnel és a szerecsendióval egy lábasban, forrald alacsony lángon 10 percig. Tedd félre 30 percre hűlni.

Közben melegítsd elő a sütőt 160°C-ra.

  1. Az egész tojásokat és a tojássárgákat a cukorral és a liszttel keverd össze egy tálban, majd öntsük hozzá a még meleg, de nem forró tejes folyadékot. Alaposan keverd össze, majd szűrd át hőálló tálkákba. A kis tálkákat helyezd egy tepsire, majd önts köréjük annyi vizet, hogy az edénykék feléig érjen. Mehet az előmelegített sütőbe 15-20 percig, amíg puding állagúra nem sül.

Tálalás:

A meghűlt pudingok tetejére helyezd a legyező alakra vágott körtéket, majd locsold le a boros sziruppal.

Jó étvágyat kívánunk!

Forrás

Ez a cikk megjelent az Exkluzív Interaktív e-Magazin szeptember-októberi számában (2023)

A teljes magazin ITT megtekinthető.

Scroll to Top