Vörösboros pirítós parmezán fagyival – Káprázatosan ízletes előétel
Hozzávalók:
1 csésze (200-250ml) reszelt parmezán
1,5 csésze főző tejszín
csipetnyi fűszerpaprika
250 ml (1 csésze) balzsamecet
1 bagett
125 ml (fél csésze) vörösbor
Olívaolaj
1-2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
- Tégy vizet fel forrni egy nagyobb tálba, egy másikba a parmezánt, a tejszínt és a paprikát lazán keverd össze, helyezt a forrásban lévő víz fölé. Fűszerezd, és addig keverd, amíg a parmezán elolvad, majd finom lyukú szűrőn nyomd át. A kapott masszát tedd egy éjszakára a fagyasztóba.
- Az ecetet addig forrald, amíg a felére redukálódik, majd ezt is hűtsd le.
- A sütőt melegítsd elő 170°C-ra. A bagettet – de választhatsz kenyeret is – szeleteld fel, locsold meg vörösborral és az olívaolajjal. Helyezd egymás mellé a tepsire és süsd aranybarnára. Még melegen dörzsöld be foghagymával. Hagyd ezt is kihűlni.
- Mikor már nem forró a pirított bagett és az ecetes redukció is kihűlt, minden készen áll a tálaláshoz.
Tálalás:
A pirítósok tetejére helyezz egy-egy gombóc parmezán fagyit, locsolj rá az ecetes szószból, majd díszítd kedvedre.
Vörösboros kérgezett T-bone steak gombával – Előkelő főétel
Hozzávalók:
800g-1kg T-bone steak szelet
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
30g sótlan vaj
3 gerezd fokhagyma
6 szál kakukkfű
150g gombafejek
1 csésze (250 ml) vörösbor
Elkészítés:
- A sütőt 200°C-ra melegítsd elő.
- Egy nagyobb serpenyőt hevíts fel erős lángon. Ad hozzá az olajat, majd a jól befűszerezett steak mindkét oldalát pirítsd le alaposan, add hozzá a vajat, a foghagymát és a kakukkfűvet, így kérgezd még egy kicsit
- Mikor már a hús jó pirosra sült vedd ki, a fűszeres vajhoz dobd hozzá a gombát és öntsd nyakon a vörösborral. Forrald 3-4 percig..
- A húst helyezd vissza a serpenyőbe és mehet az előmelegített sütőbe még 5-6 percig sülni.
Tálalás:
A forró serpenyőből helyezd át egy tálaló tálcára, vágd meg a húst és a vele sült gombával kínáld
Olasz tejpuding vörösboros körtével – Méltó desszertje egy őszi menünek
Hozzávalók:
1 l tej
1 vaníliarúd
300ml tejszín
1 teáskanál reszelt szerecsendió
2db egész tojás, és 6db sárgája
185g porcukor
2 evőkanál liszt
Vörösboros körtéhez
1 vaníliarúd
700ml vörösbor
220g porcukor
1db egész fahéjdarab, és 1db babérlevél
1 nagyobb narancs héja és leve
8db kis körte
Elkészítés:
- Kezdd a körtékkel! Ehhez tedd egy serpenyőbe a vaníliát, a bort, a cukrot, a fahéjat, a babérlevelet, a narancs reszelt héját és a levét. Alacsony lángon kavargasd, amíg a cukor feloldódik. Helyezd bele a körtéket és főzd őket puhára.
- Mikor a körték már jól átpárolódtak, vedd ki, és főzd sziruposra a maradt levet. Majd hűtsd le.
- A tejpudinghoz keverd össze a tejet, a vaníliarúdból kikapart magokkal, a tejszínnel és a szerecsendióval egy lábasban, forrald alacsony lángon 10 percig. Tedd félre 30 percre hűlni.
Közben melegítsd elő a sütőt 160°C-ra.
- Az egész tojásokat és a tojássárgákat a cukorral és a liszttel keverd össze egy tálban, majd öntsük hozzá a még meleg, de nem forró tejes folyadékot. Alaposan keverd össze, majd szűrd át hőálló tálkákba. A kis tálkákat helyezd egy tepsire, majd önts köréjük annyi vizet, hogy az edénykék feléig érjen. Mehet az előmelegített sütőbe 15-20 percig, amíg puding állagúra nem sül.
Tálalás:
A meghűlt pudingok tetejére helyezd a legyező alakra vágott körtéket, majd locsold le a boros sziruppal.
Jó étvágyat kívánunk!
Ez a cikk megjelent az Exkluzív Interaktív e-Magazin szeptember-októberi számában (2023)
A teljes magazin ITT megtekinthető.