Karácsonyi menü ajánló + Jamie Oliver ünnepi koktél receptje

Íme néhány egyszerű recept, melyeket érdemes kipróbálni még akkor is ha vannak évről-évre bevált fogások.
Borleves

Egyrészt tudjuk, hogy borban az igazság, másrészt meg isteni felvezetője a karácsonyi menünek, hiszen biztos, hogy megalapozza az este hangulatát, úgyhogy mindenképp próbáljátok ki! Jáki Tamás receptje.

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 db citrom héja
  • 1 db narancs héja és leve
  • 1 üveg száraz fehérbor
  • 100 g cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 rúd fahéj
  • 5 db szegfűszeg
  • 6 db tojássárgája
  • 200 ml tejszín
  • 1 ek keményítő
  • 200 ml habtejszín a díszítéshez

Elkészítés:

A citrusok héját vékonyan lehámozzuk, és egy főzőedénybe tesszük, a narancs levét is belefacsarjuk. Felöntjük a fehérborral, beleszórjuk a cukrokat és fűszereket, majd az egészet alaposan felforraljuk. 4-5 percig főzzük, majd a lángot visszavesszük közepesre.

A tojássárgákat összekeverjük a tejszínnel, és csomómentesre keverjük a keményítővel, majd hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk, és addig kevergetjük, míg egy kicsit be nem sűrűsödik. Az egészet átszűrjük, majd hagyjuk kihűlni. Kis tejszínhabbal díszítjük, és már fogyaszthatjuk is. Forrás

Egészben sütött liba birsalmával

Ha egy igazán ünnepi és elegáns fogást szeretnél karácsonykor tálalni, akkor az egészben sütött liba biztosan jó választás. Fördős Lajos receptje.

Hozzávalók:

  • 1 db egész pecsenye liba (kb. 2,3 – 2,5 kg)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 8 – 10 gerezd fokhagyma
  • 1 púpozott tk majoránna
  • 1 csapott ek egész bors
  • 1 csapott ek borókabogyó
  • 2 – 3 ág friss rozmaring
  • 4 – 6 levél friss zsálya
  • 300 g birsalma
  • 1 – 2 marék előfőzött gesztenye
  • 1 púpozott ek só
  • 300 ml vörösbor
  • 6 púpozott ek libazsír

A káposztához:

  • 2 ek cukor
  • 2 – 3 ek olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej lilakáposzta
  • só, bors
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 ek ecet
  • 1 db birsalma

Elkészítés:

A libát kívül belül besózzuk. A vöröshagymát és a tisztított birsalmát cikkekre vágjuk, és a fűszerekkel, meg az előfőzött gesztenyével összekeverjük és a liba belsejébe töltjük, egy tepsibe tesszük, majd meglocsoljuk 100 ml vörösborral.

A maradék bort, és még 200 ml vizet a tepsibe öntünk, a libát meglocsoljuk még az olvasztott libazsírral, letakarjuk alufóliával, és 180 fokra előmelegített sütőben 3 órán keresztül sütjük. Közben, fél óránként meglocsoljuk a boros libazsírral.

A párolt káposztához egy lábast felmelegítünk és a cukrot karamellizáljuk, öntünk hozzá kevés olajat, majd a vékonyra szeletelt vöröshagymát jól átforgatjuk rajta. A szintén vékony szeletekre vágott káposztát és birsalmát is hozzáadjuk, megszórjuk őrölt köménnyel, sóval és pirítani kezdjük. Kevés vizet öntünk alá és fedő alatt puhára pároljuk. A végén belekeverjük az ecetet, borsozzuk és összeforgatjuk.

Ha megpuhult a liba, levesszük a fóliát és 200 fokra megemelt hőmérsékleten, 20-30 perc alatt pirosra sütjük.

A libát és a káposztát vajban pirított szalvétagombóccal tálaljuk. A húst pedig meglocsoljuk a vörösboros libazsíros szafttal. Forrás

Cukormentes zserbógolyó

Utolsó pillanatban bejelentkeztek a vendégek, és te már az összes sütit befaltad, ráadásul a cukrászda is zárva? Íme a megoldás. És nem mellesleg még hozzáadott cukor mentes is. Eisler Zsolt receptje.

Hozzávalók (42 db) :

  • 100 g darált dió
  • 300 g cukormentes keksz
  • 200 g cukormentes baracklekvár
  • 80 g eritrit
  • 150 ml tej
  • 50 ml rum
  • 21 db aszalt sárgabarack
  • 360 g étcsoki

A tetejére:

  • kevés darált dió

Elkészítés:

A zserbógolyó nagyon népszerű süti az ünnepi időszakban, nem véletlenül. Nem kell hozzá különösebb konyhai tudás, és mindössze 45 perc alatt elkészíthető. Szerencsére, ez a süti is működik hozzáadott cukor nélkül, de azért csak mértékkel szabad belőle enni.

A cukormentes zserbógolyóhoz a darált diót egy tálba tesszük a ledarált vagy mozsárban összetört kekszmorzsával. Hozzáadjuk a lekvárt, a kávédarálóban porrá zúzott eritritet, felöntjük a tejjel, illetve a rummal, és az egészet alaposan összedolgozzuk a kezünkkel. Kis, kb. 20 grammos adagokat veszünk ki a keverékből, a közepükbe teszünk egy felezett sárgabarackot, és kis gombócokat formázunk belőlük.

Az étcsokit vízgőz felett felolvasztjuk, és beleforgatjuk a bonbonokat. Zsírpapírra tesszük őket, és amíg még olvadt a csoki, megszórjuk darált dióval. Végül hagyjuk, hogy megszilárduljon a csoki, és már tálalhatjuk is. Ha bedobjátok a fagyasztóba, hamarabb lesz roppanós a csokiréteg. Forrás

Jamie Oliver karácsonyi koktélja

Szuperegyszerű, bármikor elkészíthető és szezon gyümölcsökkel hangolhatjuk a különböző ünnepekre, így a karácsonyra is.

Hozzávalók:

  • 50 ml minőségi vodka
  • 1 klementin/mandarin vagy ½ gránátalma
  • szódavíz
  • 1 fahéjrúd – opcionális

Elkészítés:

Tegyünk egy marék jégkockát egy nagyobb pohárba, és öntsük bele a vodkával.

Facsarjunk rá 50ml klementin vagy gránátalma levet, majd önts fel a poharat szódavízzel.

Egy gyengéd keverés után már csak a díszítés van hátra. Kínáld gyümölcsdarabokkal és, hogy igazán karácsonyi legyen fahéjrúddal!

Nagyobb mennyiség készítése esetén használj mindenből többet, és egy nagy kancsóban keverd össze ízlés szerint.

Tipp:

Ha még ünnepélyesebbre és díszesebbre szeretnéd alkotni a koktélokat, akkor a jégkockába fagyaszthatsz bele fűszer vagy gyümölcs darabokat. Ezek az ízükön kívül a szemünket is kényeztetik, biztosan elkápráztatod vendégeidet.

Alkoholtartalma miatt csak 18 éven felülieknek ajánljuk! Recept forrás

Scroll to Top