Fűszernövény falikertek a konyhában

Nem kell lemondanunk télen sem az üde ízekről!
Fűszernövények termesztése kiváló megoldás lehet a konyhában, hiszen így mindig kéznél lesznek azok a friss és aromás növények, amelyeket a főzés során használni szeretnénk még szezonon kívül is.

Helyezhetjük ablakpárkányra, polcokra, függő polcokra, de akár egy falon kialakított ültető rendszerbe is, az az falikertbe.

A legfontosabb szempont a hely kiválasztásánál, hogy elegendő természetes fény érje a növényeket, és megfelelően tudjuk öntözni őket.

A helytakarékosság az egyik nagy előnye ennek az ültetési módszernek, természetesen az sem elhanyagolható, hogy friss zöldfűszerekkel tudjuk ízesítni ételeinket, így télen sem kell lemondanunk az aromás ízekről.

Miután kiválasztottad az ültetési helyet és módot, jöhetnek a növények!

Fontos, hogy megfelelő növényeket válassz! Például a bazsalikom, petrezselyem, koriander, menta, rozmaring vagy kakukkfű jól bírják a strapát, beltéren is termeszthetők, nevelhetők, nem kényesek a kisebb ültetőközegre sem.

 

Ha nem szeretnél földet használni, akkor van egy úgynevezett hidroponikus rendszert, ami segítségével vízben lehet termeszteni a növényeket. A vízhez adott speciális tápoknak köszönhetően a fűszernövények gyorsabban nőnek, egészségesebbek maradnak.

Növényajánló

Bazsalikom

Ideális választás akkor, ha déli fekvésű helyre tudod tenni, hiszen nagy fényigényű növény. Ellenkező esetben nem sokáig fogja konyhádat díszíteni.

Metélőhagyma

A lilás-rózsaszínes virágú metélőhagyma beltéri fűszerkertünk éke lehet. Mikor kiválasztjuk a helyét, ügyeljünk arra, hogy ne zsúfoljuk össze más növényekkel, mivel azokkal termete miatt nem képes felvenni az elegendő élettérért folytatott versenyt.

Oregánó

Ez az olasz ételekből jó ismert aromás illatű növény is szereti a napfényt, és a meleget, de nem annyira kényes, mint a bazsalikom. Érdemes tehát az oregánót is déli fekvésű helyre tenni. Extra pont neki, hogy kifejezetten jól bírja a beltéri termesztést.

Petrezselyem

A petrezselyem az egyik legnagyobb mennyiségben használt fűszernövény hazánkban. Köszönhető mindez jó tulajdonságainak, mint például emésztést elősegítő hatásának, valamint gazdag ásványianyag- és vitamintartalmának, és persze az összetéveszthetetlen ízének, melyek a magyar ételekben igen sűrűn fellelhetők.

Mivel szereti a napfényt, de a hőséget és a perzselő sugarakat nem, így a cserepét keleti vagy nyugati fekvésű ablakba állítsuk.

Rozmaring

A rozmaringot is a lehető legvilágosabb helyre tegyük, mediterrán fűszerként imádja a napsütést. Vágott formában is sokáig él vízbe állítva, így szaporíthatjuk is, egy idő után bokorrá fejlődik.

 Zsálya

Egy kerti zsályából levágott hajtásból is könnyen szép növény nevelhető benti fűszerkertünk számára.

Tárkony

A tárkony lesz az egyik leginkább kitartó beltéri fűszernövényünk, ha elegendő tápanyagot és fényt kap extra gyorsan fejlődik.

Kakukkfű

A kakukkfüvet széles körben használják olaszos ételek elkészítésénél, és igencsak alkalmas beltéri termesztésre, akár dugványozással szaporítsuk, akár magról neveljük. Keleti vagy a nyugati fekvésű ablakba állítsuk a cserepét és ha jól érzi magát rövid idő múlva kis bokorrá fejlődik.

További cikkekért lapozz bele INGYENES e-magazinjainkban!
Kövess minket Facebook-on, Instagram-on és TikTok-on!

 

 

Scroll to Top