A legismertebb nemzetközi borszakíró, James Suckling rendkívül magas, 98 ponttal jutalmazta a 2018-as évjáratú Agapé Nagy-Eged-hegy dűlő Egri Bikavér borát. A most közzétett pontszám alapján az Agapé 2018 Magyarország legjobb száraz vörösbora.
Suckling 98 pontja nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő szakmai elismerés, ahogy a szakíró fogalmaz,
„a St. Andrea Szőlőbirtok Agapéja „a világ legjobb vörösboraihoz hasonlítható.”
A 2002-ben alapított St. Andrea borászatot ma már apa és fia, a két Lőrincz György együtt vezeti, velük dolgozik az édesanya és feleség – névadó – Andrea, illetve a két kisebbik fiú, Bálint és Ákos is. Ők látták vendégül James Suckling nemzetközi borszakírót, aki júliusban látogatott el Egerszalókra, hogy hosszú órákon át kóstoljon és beszélgessen a családdal. A találkozásról emlékezetes felirat tanúskodik a birtok falán bekeretezve: You are rockstars – írta az amerikai szakértő.
A pontszámokra azután egészen október végéig kellett várni, de megérte: a szőlőbirtok bora, az Agapé 2018-s évjárata a nemzetközi szinten is kiemelkedő, 98 pontos értékelést kapott. A St. Andrea Szőlőbirtok ezzel másodjára kapott kiemelkedő elismerést: két évvel ezelőtt a 2017-es évjáratú Nagy-Eged Egri Bikavér borukat 97 ponttal a világ 50 legjobb bora közé választották a Decanter világversenyen. Az akkori díj hatalmas lendületet adott Egernek és az egri bikavérnek.
Világklasszis
„Megrendítő már csak a tény, hogy személyesen is meglátogatott minket James Suckling. Az pedig, hogy ilyen pontszámokat kaptunk tőle, ámulatba ejtő. Egy olyan visszajelzés, ami megerősít minket abban, hogy Eger tényleg páratlan adottságokkal rendelkezik és ezzel az egyediséggel bátran ki lehet állnunk a világ elé, mert nem fogunk szégyenkezni. A 98 pont pedig egészen elképesztő. Éreztük eddig is, hogy a 2018-as talán a valaha volt legjobb St. Andrea évjárat, viszont ebből az évből az Agapé ténylegesen életünk eddigi legjobb bora, amit világra segíthettünk. Nagyon hálásak vagyunk!” – mondta ifjabb Lőrincz György.
„Ez a fantasztikus vörösbor folyamatosan nyílik a piros bogyós gyümölcsökkel, például a cseresznyével, a virágokkal, a vörös rózsával és hibiszkusszal. Zúzott kő és tűzkő, kagylóhéj és végül gránit. Közepes és telt testű, rendkívül finom tanninokkal, amelyek végigfutnak a bor hosszán, ásványosságot és mélységet adnak neki. Elgondolkodtató és meditatív bor. Világklasszis. Kékfrankos, merlot, pinot noir, syrah és kadarka házasítása. Adjunk neki három–négy évet, hogy kinyíljon. Legjobb 2027 után” – írja az Agapéről James Suckling.
SUCKLING, A SZAKÉRTŐ
Képek: St. Andrea
Forrás: Forbes
•••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
Témához kapcsolódó SAJÁT tartalom ajánló:
Magyarország borturizmusa I. rész megtalálható az Exkluzív Interaktív e-Magazin 2023 szept-okt. lapszámának 24-27. oldalán
Magyarország borturizmusa II. rész megtalálható az Exkluzív Interaktív e-Magazin 2023 nov-dec. lapszámának 42-45. oldalán