Őszi vitaminkúrával felkészültebben várhatjuk a telet

Az ősz a raktározás ideje, ilyenkor tölthetjük fel vitaminkészleteinket is télre. Minél tudatosabban állítjuk össze étrendünket, és válogatjuk meg az alapanyagokat, annál jobban fel tudjuk vértezni immunrendszerünket a különféle vírusos megbetegedések vagy a szezonális nátha ellen.

Sokféle őszi zöldség és gyümölcs közül válogathatunk, amelyek tele vannak A-, B-, C-, D- vagy épp P-vitaminnal. Ráadásul változatosan lehet őket elkészíteni: levesként, salátaként, főtt vagy sült ételként is az asztalra kerülhetnek. Sőt, készíthetünk belőlük turmixot vagy smoothie-t is.

Ezekben az őszi zöldségekben biztosan nem fogunk csalódni

Felsorolni is nehéz, hányféle zöldségnek van szezonja október környékén, ami mind fontos C-vitamin-forrás. Ez az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen vitamin növeli szervezetünk ellenállóképességét, támogat a kórokozók elleni harcban, csökkenti a gyógyulási időt, és jelentős a bőrvédő szerepe, ami testünk elsődleges védvonala.

  • Többek között ilyen C-vitaminban gazdag, sokoldalúan elkészíthető zöldség a karalábé, amely főzve, sütve, töltve vagy rakottan egyaránt nagy népszerűségnek örvend.
  • Ugyanilyen jól hasznosítható a kelbimbó is, amely egyébként rákellenes tápanyagokban is bővelkedik.
  • A brokkoli is egyre kedveltebb zöldség a hazai gasztronómiában, a C-vitamin mellett K-vitamint is tartalmaz, amelynek hiánya kalciumvesztéshez és ezáltal a csontok törékenységéhez vezethet.
  • Ne feledkezzünk meg a sütőtökről sem, amely nem csak azért favorit, mert nagyon magas a C-vitamin-tartalma, és káliumtartalma miatt vértisztító hatású, vagyis őszi tisztítókúra egyik alapja lehet, hanem mert krémlevesként ugyanolyan ízletes, mint sütve egy kis mézzel lecsorgatva.
  • A vöröskáposzta pedig igazi aduász, hisz C-vitaminon kívül rengeteg A- és B-vitamint tartalmaz. Fogyaszthatjuk párolva, savanyítva vagy salátaként, és még télre is el lehet tenni.

Az immunrendszerünk is hálás lesz, ha ezeket az őszi gyümölcsöket fogyasztjuk

Ha őszi gyümölcsökről van szó, legtöbbünknek rögtön az alma, a körte, a szilva vagy a szőlő jut eszébe. Ezek mindegyike bőven tartalmaz C-vitamint, és nem csak frissen fogyasztva jóízű csemegék, hanem szárítva, levesben, salátában és süteménybe töltve is finomak.

Természetesen nem mindegy, hogy a gyümölcsös ételeket hogyan készítjük el, hiszen fontos, hogy minél kevesebb cukrot fogyasszunk, ami terheli a szervezetet, gyengíti az immunrendszert.

  • A körtének a C-vitamin mellett magas a vas-, kálium- és foszfortartalma, ezek jó hatással vannak az idegrendszerre, és segítenek a vérszegénységben szenvedőknek, valamint a savproblémákkal küzdőknek is.
  • Az érett birsalmában sok P-vitamin is van, ami szintén antioxidáns hatású, véd a fertőzésekkel szemben. Ráadásul ez a gyümölcs jó étvágyat csinál, ezért betegeknek is kifejezettnek ajánlott.
  • Fajtától függően szilvát már nyár végétől is szedhetünk, és egészen október végéig szezonja van. Hazánkban nem véletlenül népszerű ez a gyümölcs, hisz A-vitaminon és béta-karotinon kívül olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a magnézium, a kálium, a vas vagy a fluorid.
  • Egyik örök kedvenc a dió, és ez nem véletlen. Önmagában fogyasztva is ízletes, emellett főételek, saláták, desszertek hozzávalója lehet. Gazdag káliumban, foszforban, cinkben és rézben, valamint sok omega-3 zsírsavat tartalmaz, ezért csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések esélyét.

Ne feledkezzünk meg a folyadékról sem

Természetesen a legegészségesebb az ivóvíz, de fogyaszthatunk többek között frissen préselt gyümölcsleveket, zöldség- vagy gyümölcsturmixokat, teákat, gyógyteákat is. A megfelelő mennyiségű vízbevitel nemcsak segít a méregtelenítésben, illetve egyes vitaminok felszívódásában, hanem elősegíti a bélrendszer egészséges működését, egészséges bélflóra nélkül pedig nincs erős immunrendszer.

Forrás Képek: pixabay.com

Ez a cikk megjelent az Exkluzív Interaktív e-Magazin szeptember-októberi számában (2023)

A teljes magazin ITT megtekinthető.

Scroll to Top