3+1 bónusz TÖKÖS recept

Az ősz közeledtével a sütőtök sem hiányozhat asztalunkról.
Ez a csemege sokkal sokoldalúbb, mint azt gondolnánk, íme 4 könnyű recept!
1. Boros sütőtök leves

Illatos, üde narancssárga színével, tökéletes ízeivel szuper kezdete lehet egy ebédnek.

Fotó: AUBRIE PICK — Christian Puglisi receptje.

Elkészítés:

Előmelegített sütőben körülbelül 45 perc alatt süsd puhára a tököket – ha a kimagozott tököt egészben hagyod és a „kalapjával” együtt sütöd, akkor belül hamarabb párolódik és krémesebb lesz.

Közben a bort kezd el egy edényeben melegíteni, forrald felére.

A tökből kiszedett nyers magokat pár csepp olajon pirítsd meg ízlésed szerint. Mikor kész tedd át egy hőálló tálba és sózd meg.

A kiürült tökmagos serpenyő tökéletes lesz a vaj hevítésére (fele mennyiség), sűrű kavargatás mellett addig forraljuk még barna nem lesz.

A megsült tököket hámozd meg, ha egyben sütötted. A héj nélküli tököket darabold fel, add hozzá a vizet és a vaj másik felét és turmixold amíg szép homogén nem lesz, öntsd egy fazékba.

Jöhet a visszaredukált bor és ízlés szerint só és bors.

Forrald még fel, hogy összeérjenek az ízek.

Tálald pirított tökmaggal megszórva, és locsold meg a barna vajjal.

Tipp: dolgozhatsz előre is, hiszen a leves alapja megfelelő tárolás mellett akár egy hétig is eláll a hűtőben, sőt jót is tesz neki, és mikor menüre kerül már csak a bort, a vajat és a magokat kell elkészítened.

Jó étvágyat!

2. Sütőtökös tészta pirított mogyoróval

Tökéletes őszi hangulatú kiadós tészta étel

Fotó: ALEXANDRA ROWLEY — Justin Chapple receptje.

Elkészítés:

A mogyorót pörköld meg egy serpenyőben

A tésztát főzd ki, ahogyan szoktad

Közben egy közepes lábosban olvasztd fel a vajat, mehet hozzá a foghagyma és a zsálya picit pirulni.

Ehhez a fűszeres vajhoz tedd a tökpürét, alaposan keverd össze, sózd, borsozd – forrald fel.

A tökös krémhez jöhet a mascarpone és egy adag reszelt sajt, keverd amíg a sajt el nem olvad.

Végül mehet bele a tészta, jó alaposan forgasd át, hogy mindenhol bevonja a tökös szósz.

Tálald még forrón mogyoróval és metélőhagymával megszórva, és persze még egy kis sajttal – sajtból sohasem elég 🙂

Tipp: mogyoró helyett használhatsz más magvakat is, és ha ezeket is pirítva teszed rá akkor még különlegesebb ízt érhetsz el.

Jó étvágyat!

3. Sütőtökös Tiramisu

Gyors és nagyon finom desszert. A selymesen krémes tökkrém tökéletesen harmonizál a kávéval áztatott piskótával. Őszi ízbomba a szádban.

Fotó: JOHN KERNICK — Dana Cowin receptje

Elkészítés:

A sütőtök pürét keverd habosra a barna cukorral, gyömbérrel, fahéjjal, sóval, szerecsendióval.

A tejszínt verd kemény habbá, mehet hozzá apránként a mascarpone.

A tejszínes és tökös masszát keverd össze egy nagyobb tálban, óvatosan, hogy a habot ne törd össze.

A kávéba oldj fel egy pici cukrot.

Jöhet a tiramisu összeállítása: Rétegezheted desszertes poharakba, de akár egy nagy üvegtálba is.

Kezd kávéba mártott piskóta réteggel, erre jöhet a tökös krém, és így tovább.

Mikor kész, és ha maradt még tejszínhabod akkor utolsó rétegnek ezzel is díszítheted.

Tedd legalább 1 éjszakára a hűtőbe.

Tálalás előtt szórd meg a tetejét reszelt csokival és kandírozott gyümölccsel. Tárold hűtőben.

Tipp: A tetejére bármit szórhatsz ízlés szerint kakaót, fahéjat, fehércsokit, de bármilyen más aszaltgyümölcsöt is. Ezek nem csak díszítik de extra írt is adnak a desszertnek.

Jó étvágyat!

+1. Sütőtök vaj

Ha nem szeretsz sütögetni, vagy sokat állni a konyhában, de mégis valami újat tennél az asztalra, vagy feldobnád például a reggelid egy kis őszi ízzel, akkor ez a kence neked való.

A sütőtök vaj tökéletes magában a kenyérre kenve, melegszendvicskrém alapjának, akár pizzaszósznak is, de bármivel keverheted aminek szeretnél egy kis őszi ízt adni.

Fotó: JUSTIN WALKER — Kelsey Jane Youngman receptje.

Elkészítés:

Süsd meg sütőben a tököket, majd hagyd hűlni kicsit.

A tököket vágd kisebb darabokba, tedd egy turmixgépbe és add hozzá az összes hozzávalót. Dolgozd simára a keveréket.

Majd jöhet a redukálás miközben összeérnek az ízek. Tedd át egy fazékba a tökös masszát és alacsony lángon főzd még jó sűrű, pépes nem lesz.

Mikor szobahőmérsékletűre hűlt mehet a hűtőbe, 2-3 hétig eláll, de addig úgy sem marad belőle 🙂

Tipp: Ha ezt az alapot több részre szétosztod és mindegyiket más-más fűszerrel gazdagítod akkor több kencét is kínálhatsz a családnak, barátoknak. Szerintünk egy foghagymás vagy egy snidlinges fűszerezésű szuper lehet előéletnek is pirítósra kenve.

Jó étvágyat!

Forrás

Főkép: pixabay.com

Scroll to Top