Illatokkal való csábításról volt már szó, érdemes azt a cikkünket is elolvasni. Most nézzük, hogy a gasztronómiában mivel tudjuk az ízlelőbimbóinkon kívül magunkat, párunkat kicsit felcsigázni.


Az afrodiziákumok olyan anyagok, ételek vagy gyógynövények, amelyekről úgy tartják, hogy fokozzák a szexuális vágyat, az érzékiséget vagy a teljesítményt. A szó az Afrodité, a szerelem és a szépség görög istennőjének nevéből ered, utalva ezzel a szerelem és a vágy tüzére.
Az afrodiziákumok használata évezredekre nyúlik vissza, különböző kultúrákban és civilizációkban. Az ókori Egyiptomban, Kínában és Indiában is használtak különféle növényeket és ételeket a szexuális teljesítmény fokozására. Az ókori rómaiak például a fűszerek és különleges ételek mellett a kagylók és a halak fogyasztását is népszerűsítették, mivel ezekről úgy vélték, hogy serkentik a vágyat.
Néhány ismert afrodiziákum:
Csokoládé: A benne található feniletilamin és más vegyületek miatt gyakran emlegetik afrodiziákumként.
Osztriga: Magas cinktartalma miatt a férfiak szexuális teljesítményét támogató élelmiszernek tartják.
Ginzeng: Ez a gyógynövény a hagyományos kínai orvoslásban népszerű, és segíthet a libidó növelésében.
Fűszerek: Például a fahéj, a gyömbér, chili és a szerecsendió is afrodiziákumnak számítanak.
Gyümölcsök: A banán, a gránátalma és az avokádó is a szexuális vágy növelésére utaló hatásuk miatt népszerűek. Az eper a szeretet és a vágy szimbóluma, gyakran fogyasztják csokoládéba mártva vagy egy romantikus desszert részeként.
Avokádó: Gazdag egészséges zsírokban és vitaminokban, amelyek támogathatják a hormontermelést.
Mandula: Az E-vitaminban gazdag mandula jó hatással lehet a szexuális egészségre.
Pörkölt kávé – A koffein serkentő hatása fokozhatja az energiaszintet és a szexuális vágyat.
Halkülönlegességek: A tenger gyümölcsei, mint a tonhal vagy a rákok, szintén a romantikus vacsorák kedvencei, mivel sokan úgy vélik, hogy serkentik a szexuális vágyat.
Az afrodiziákumok érdekes és sokszínű területet képeznek a táplálkozás és a szexuális egészség határvonalán. Hatása egyénenként változhat, és tudományos bizonyítékok nem mindig támasztják alá a hiedelmeket, érdemes próbálkozni.
Vágyfokozó finomságok, nem csak Valentin napra!
- Tonhaltatár

Nem éppen a leghétköznapibb étel, viszont az elkészítése rendkívül egyszerű, az íze pedig fantasztikus. Egy igazi gourmet fogás, ami egy ünnepi menüsorban kiváló előételként funkcionál majd. RECEPT
- Zsötemburger
Jancsa Jani receptje
A Zsötemburger valójában nem egy szendvics, hanem a szerelem két zsömle között. Ráadásul, ha ez nem lenne elég, teletömtem olyan afrodiziákumokkal, amelyektől garantáltan állni fog a bál, ha a szátokba teszitek eme finom falatokat! RECEPT
Ezernyi fantasztikus receptet találsz a Street Kitchen oldalán!
Képek, videók: streetkitchen.hu
…………………………………………………………………………………………………………
Csokiból sohasem elég, mindenki imádja! Íme egy egyszerű csokoládé fondü recept, amit könnyedén elkészíthetsz akár desszertnek is:
Hozzávalók:
- 200 g étcsokoládé (70% kakaótartalmú)
- 100 ml tejszín
- 1 evőkanál vaj (opcionális, a krémesebb állagért)
- Friss gyümölcsök (pl. eper, banán, alma, szőlő)
- Piskóta vagy keksz
Elkészítés:
- Egy kis lábasban, közepes lángon melegítsd fel a tejszínt, de ne forrald fel. Mikor már meleg, vedd le a tűzről, és add hozzá a felaprított csokoládét. Keverd folyamatosan, amíg a csokoládé teljesen fel nem olvad, és sima krémes állagot nem kapsz. Ha szeretnéd, akkor a vajat is add hozzá, hogy még krémesebb legyen.
- Öntsd a csokoládékeveréket egy fondü edénybe vagy egy hőálló tálba. Tartsd melegen, például gyertyával vagy egy kis elektromos fondü készülékkel.
- Az előkészített gyümölcsöket, piskótákat tálald esztétikusan egy tálcán, és tedd a fondü mellé.
- És nincs is más dolgotok, mint a fondü villára, vagy más pálcikára felszúrt falatokat a csokiba mártani és élvezni a mennyei ízeket.
Tipp: Ez a recept könnyen variálható, ízlésed szerint használhatsz különböző típusú csokoládét (pl. tejcsokoládét, fehér csokoládét) vagy fűszereket (pl. vanília, fahéj) a különlegesebb ízélményért.
Hogy a koccintás se maradjon el, íme egy könnyű epres koktél recept
Hozzávalók:
- 200 g friss eper (vagy fagyasztott, ha nem elérhető friss)
- 50 ml vodka (vagy gin, ha azt kedveled)
- 30 ml citromlé
- 20 ml cukorszirup (vagy ízlés szerint)
- Szódavíz (vagy tonic)
- Friss eper a díszítéshez
- Jégkockák
Elkészítés:
- Tedd egy shakerbe a megmosott és felaprított epreket, a vodkát, a citromlevet és a cukorszirupot. Zárd le a shakert, és alaposan rázd össze, amíg az eper pépesedik.
- Szűrd bele egy jéggel teli pohárba, öntsd fel ízlés szerint szódavízzel vagy tonic-kal, majd óvatosan keverd meg egy kicsit. Már csak a díszítés marad hátra. Használj epret, citromszeletet, mentát…
- Alkoholmentes változat esetén, egyezrűen hagyd ki a vodkát.
Jó szórakozást az ételek és italok elkészítéséhez!
Képek: pixabay.com, istockphoto.com