A „piacról a tányérra” filozófia lényege az, hogy helyi, szezonális alapanyagokat használva nemcsak ízletesebb, de fenntarthatóbb, egészségesebb ételeket készíthetünk. Legyen szó egy illatos zöldborsókrémlevesről, egy színpompás salátáról vagy épp egy grillvacsoráról a kertben…
• Zöldborsókrémleves mentával és pirított újhagymával •
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 500 g friss zöldborsó (tisztított)
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 szál újhagyma
- 2 ek olívaolaj
- 1 csokor friss menta
- 7 dl zöldségalaplé
- 1 dl főzőtejszín (elhagyható)
- só, bors
- egy csipet citromhéj
Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük olívaolajon. Hozzáadjuk a zöldborsót, felöntjük alaplével, sózzuk, borsozzuk. Ha megpuhult, hozzáadjuk a friss mentát, majd turmixoljuk.
Tejszínnel selymesíthetjük. A tetejére pirított újhagyma-karikákat szórunk.
• Grillezett spárgás–újburgonyás saláta lágytojással •
Hozzávalók:
- 400 g újburgonya
- 1 csomag zöld spárga
- 2 tojás
- 1 kis cukkini
- 1 piros kaliforniai paprika
- 2 ek olívaolaj
- só, bors
- 1 tk dijoni mustár
- fél citrom leve
- friss petrezselyem, bazsalikom
Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzzük, félbevágjuk. A zöldségeket felvágjuk, olívaolajjal megkenjük, grillen vagy serpenyőben megsütjük. A tojást 6 percig főzzük, majd hideg vízbe tesszük, hogy lágy maradjon.
Dresszinget keverünk: olívaolaj, citromlé, mustár, só, bors.
Összeállítjuk a salátát és meglocsoljuk az öntettel.
• Epres–madársalátás kecskesajttal •
Hozzávalók:
- 150 g madársaláta
- 200 g friss eper
- 100 g lágy kecskesajt
- 2 ek balzsamecet
- 1 ek méz
- 3 ek olívaolaj
- só, bors
Elkészítés:
Az epret felszeleteljük, a kecskesajtot morzsoljuk. Összekeverjük a salátát, epret, sajtot.
Az öntetet kikeverjük: balzsamecet, méz, olaj, só, bors. Tálalás előtt locsoljuk rá.
• Grillezett zöldségtál joghurtos citrommártással •
Hozzávalók:
- 1 kisebb cukkini
- 1 kápia paprika
- 1 lilahagyma
- 200 g halloumi sajt vagy csirkemell (opcionális)
- olívaolaj
- só, bors
Joghurtos szósz:
- 200 g natúr joghurt
- fél citrom leve és héja
- 1 gerezd fokhagyma
- só, friss kapor/apróra vágott mentalevél
Elkészítés:
A zöldségeket és a sajtot/csirkét felszeleteljük, megkenjük olajjal, sózzuk, borsozzuk, grillezzük. A szószhoz a hozzávalókat simára keverjük. A szószt a grillek mellé tálaljuk.
Tipp: A grillezett zöldségek mellé ajánlhatunk egy könnyed, fűszeres pácban érlelt halat is – például lazacot, pisztrángot vagy hekkfilét. A joghurtos-citromos szósz ezekhez is tökéletesen passzol.
• Málnás–joghurtos pohárkrém zabkekszes alappal •
Hozzávalók:
- 250 g málna
- 250 g görög joghurt
- 1 tk vaníliás cukor
- 1 ek méz
- 100 g zabkeksz
- 1 egy ok
Elkészítés:
A zabkekszet ledaráljuk, vajjal elkeverjük, poharak aljára nyomkodjuk. A joghurtot mézzel és vaníliás cukorral elkeverjük. A pohárba rétegezzük a málnával.
• Rebarbarás–almás smoothie bazsalikommal •
Hozzávalók (2 adag):
- 2 szál rebarbara (kb. 150 g)
- 1 közepes, édes alma (hámozva, felkockázva)
- 1,5 dl natúr joghurt vagy zabital
- 1–2 ek méz (ízlés szerint)
- fél citrom leve
- 4–5 friss bazsalikomlevél
- jégkocka
Elkészítés:
A rebarbarát feldaraboljuk, kevés vízben és mézben 5–6 perc alatt puhára főzzük, majd kihűtjük. Az almát hozzáadjuk a kihűlt rebarbarához, joghurttal, citromlével, bazsalikommal összeturmixoljuk. Jéggel tálaljuk, bazsalikomlevéllel díszíthetjük.
Ahogy a természet is új ruhát ölt, mi is frissíthetjük a konyhánkat könnyed, színes fogásokkal. Egy jól megpakolt piacozás után már csak néhány hozzávalóra és egy kis kreativitásra van szükség, hogy a friss alapanyagokból csodás ételek szülessenek. Főzzünk szezonálisan, élvezzük a kora nyár ízeit – és vigyük a piacot a tányérra! |
Képek: Canva
• Fedezz fel további különleges RECEPTEKET! Böngéssz Gasztro cikkeink között! •
• További inspirációkért lapozz bele INGYENES e-magazinjainkba! •
• Csatlakozz hozzánk Facebook-on, Instagram-on és TikTok-on! •