Piacról a tányérra • 6 friss nyári recept

Úgy tűnik, végre itt a nyár! A természet már újáéledt és vele együtt a konyhánk is új lendületet kaphat.

A piacon és a kertünkben is megjelennek az első igazán friss, zsenge zöldségek és gyümölcsök: ropogós újburgonya, zöldborsó, spárga, eper, málna, cseresznye

Ilyenkor érdemes kihasználni a szezon ajándékait, és könnyed, üde ételeket készíteni belőlük – olyat, amit a napfény és a frissesség inspirál.

A „piacról a tányérra” filozófia lényege az, hogy helyi, szezonális alapanyagokat használva nemcsak ízletesebb, de fenntarthatóbb, egészségesebb ételeket készíthetünk. Legyen szó egy illatos zöldborsókrémlevesről, egy színpompás salátáról vagy épp egy grillvacsoráról a kertben…

•  Zöldborsókrémleves mentával és pirított újhagymával 

 

Úgy tűnik, végre itt a nyár! A természet már újáéledt és vele együtt a konyhánk is új lendületet kaphat. A piacon és a kertünkben is megjelennek az első igazán friss, zsenge zöldségek és gyümölcsök: ropogós újburgonya, zöldborsó, spárga, eper, málna, cseresznye… Ilyenkor érdemes kihasználni a szezon ajándékait, és könnyed, üde ételeket készíteni belőlük – olyat, amit a napfény és a frissesség inspirál.

Hozzávalók (4 adaghoz): 

  • 500 g friss zöldborsó (tisztított)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 szál újhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 csokor friss menta
  • 7 dl zöldségalaplé
  • 1 dl főzőtejszín (elhagyható)
  • só, bors
  • egy csipet citromhéj

Elkészítés:

Az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük olívaolajon. Hozzáadjuk a zöldborsót, felöntjük alaplével, sózzuk, borsozzuk. Ha megpuhult, hozzáadjuk a friss mentát, majd turmixoljuk.

Tejszínnel selymesíthetjük. A tetejére pirított újhagyma-karikákat szórunk.

•  Grillezett spárgás–újburgonyás saláta lágytojással  

 

Úgy tűnik, végre itt a nyár! A természet már újáéledt és vele együtt a konyhánk is új lendületet kaphat. A piacon és a kertünkben is megjelennek az első igazán friss, zsenge zöldségek és gyümölcsök: ropogós újburgonya, zöldborsó, spárga, eper, málna, cseresznye… Ilyenkor érdemes kihasználni a szezon ajándékait, és könnyed, üde ételeket készíteni belőlük – olyat, amit a napfény és a frissesség inspirál.

Hozzávalók: 

 

  • 400 g újburgonya
  • 1 csomag zöld spárga
  • 2 tojás
  • 1 kis cukkini
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 2 ek olívaolaj
  • só, bors
  • 1 tk dijoni mustár
  • fél citrom leve
  • friss petrezselyem, bazsalikom

 

 

Elkészítés:

A burgonyát héjában megfőzzük, félbevágjuk. A zöldségeket felvágjuk, olívaolajjal megkenjük, grillen vagy serpenyőben megsütjük. A tojást 6 percig főzzük, majd hideg vízbe tesszük, hogy lágy maradjon.

Dresszinget keverünk: olívaolaj, citromlé, mustár, só, bors.

Összeállítjuk a salátát és meglocsoljuk az öntettel.

•  Epres–madársalátás kecskesajttal 

 

Úgy tűnik, végre itt a nyár! A természet már újáéledt és vele együtt a konyhánk is új lendületet kaphat. A piacon és a kertünkben is megjelennek az első igazán friss, zsenge zöldségek és gyümölcsök: ropogós újburgonya, zöldborsó, spárga, eper, málna, cseresznye… Ilyenkor érdemes kihasználni a szezon ajándékait, és könnyed, üde ételeket készíteni belőlük – olyat, amit a napfény és a frissesség inspirál.

Hozzávalók:

  • 150 g madársaláta
  • 200 g friss eper
  • 100 g lágy kecskesajt
  • 2 ek balzsamecet
  • 1 ek méz
  • 3 ek olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés:

Az epret felszeleteljük, a kecskesajtot morzsoljuk. Összekeverjük a salátát, epret, sajtot.

Az öntetet kikeverjük: balzsamecet, méz, olaj, só, bors. Tálalás előtt locsoljuk rá.

•  Grillezett zöldségtál joghurtos citrommártással 

 

Úgy tűnik, végre itt a nyár! A természet már újáéledt és vele együtt a konyhánk is új lendületet kaphat. A piacon és a kertünkben is megjelennek az első igazán friss, zsenge zöldségek és gyümölcsök: ropogós újburgonya, zöldborsó, spárga, eper, málna, cseresznye… Ilyenkor érdemes kihasználni a szezon ajándékait, és könnyed, üde ételeket készíteni belőlük – olyat, amit a napfény és a frissesség inspirál.

Hozzávalók: 

 

  • 1 kisebb cukkini
  • 1 kápia paprika
  • 1 lilahagyma
  • 200 g halloumi sajt vagy csirkemell (opcionális)
  • olívaolaj
  • só, bors

Joghurtos szósz:

  • 200 g natúr joghurt
  • fél citrom leve és héja
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, friss kapor/apróra vágott mentalevél

Elkészítés:

A zöldségeket és a sajtot/csirkét felszeleteljük, megkenjük olajjal, sózzuk, borsozzuk, grillezzük. A szószhoz a hozzávalókat simára keverjük. A szószt a grillek mellé tálaljuk.

Tipp: A grillezett zöldségek mellé ajánlhatunk egy könnyed, fűszeres pácban érlelt halat is – például lazacot, pisztrángot vagy hekkfilét. A joghurtos-citromos szósz ezekhez is tökéletesen passzol.

•  Málnás–joghurtos pohárkrém zabkekszes alappal 

 

Úgy tűnik, végre itt a nyár! A természet már újáéledt és vele együtt a konyhánk is új lendületet kaphat. A piacon és a kertünkben is megjelennek az első igazán friss, zsenge zöldségek és gyümölcsök: ropogós újburgonya, zöldborsó, spárga, eper, málna, cseresznye… Ilyenkor érdemes kihasználni a szezon ajándékait, és könnyed, üde ételeket készíteni belőlük – olyat, amit a napfény és a frissesség inspirál.

Hozzávalók: 

 

  • 250 g málna
  • 250 g görög joghurt
  • 1 tk vaníliás cukor
  • 1 ek méz
  • 100 g zabkeksz
  • 1 egy ok

Elkészítés:

A zabkekszet ledaráljuk, vajjal elkeverjük, poharak aljára nyomkodjuk. A joghurtot mézzel és vaníliás cukorral elkeverjük. A pohárba rétegezzük a málnával.

•  Rebarbarás–almás smoothie bazsalikommal 

 

Úgy tűnik, végre itt a nyár! A természet már újáéledt és vele együtt a konyhánk is új lendületet kaphat. A piacon és a kertünkben is megjelennek az első igazán friss, zsenge zöldségek és gyümölcsök: ropogós újburgonya, zöldborsó, spárga, eper, málna, cseresznye… Ilyenkor érdemes kihasználni a szezon ajándékait, és könnyed, üde ételeket készíteni belőlük – olyat, amit a napfény és a frissesség inspirál.

Hozzávalók (2 adag): 

  • 2 szál rebarbara (kb. 150 g)
  • 1 közepes, édes alma (hámozva, felkockázva)
  • 1,5 dl natúr joghurt vagy zabital
  • 1–2 ek méz (ízlés szerint)
  • fél citrom leve
  • 4–5 friss bazsalikomlevél
  • jégkocka

 

Elkészítés:

A rebarbarát feldaraboljuk, kevés vízben és mézben 5–6 perc alatt puhára főzzük, majd kihűtjük. Az almát hozzáadjuk a kihűlt rebarbarához, joghurttal, citromlével, bazsalikommal összeturmixoljuk. Jéggel tálaljuk, bazsalikomlevéllel díszíthetjük.

Ahogy a természet is új ruhát ölt, mi is frissíthetjük a konyhánkat könnyed, színes fogásokkal. Egy jól megpakolt piacozás után már csak néhány hozzávalóra és egy kis kreativitásra van szükség, hogy a friss alapanyagokból csodás ételek szülessenek. Főzzünk szezonálisan, élvezzük a kora nyár ízeit – és vigyük a piacot a tányérra!

Képek: Canva

• Fedezz fel további különleges RECEPTEKET! Böngéssz Gasztro cikkeink között! •

• További inspirációkért lapozz bele INGYENES e-magazinjainkba! •

• Csatlakozz hozzánk Facebook-on, Instagram-on és TikTok-on! •

.

7 GRILL recept az idei szezonra • Videó receptekkel

Medvehagyma: az erdő tavaszi kincse

Ceglédfürdő www.cegledfurdo.hu
Scroll to Top